Jon Gardella, beeldhouwer

Stacks Image 31
JON GARDELLA

Jon Gardella ( Jonathan Augustus) geboren in Cooperstown, NY in 1948.
Op 2-jarige leeftijd verhuisde hij naar Weston, Massachusetts. Toen hij 8 jaar had hij het geluk les te krijgen van Bob Lavin. Door zijn begeleiding had Jon Gardella al op 13-jarige leeftijd technieken geleerd zoals beeldhouwen, schilderen, modeltekenen, etsen, druktechnieken en had hij al veel museums en kunstexposities bezocht.

In 1967 (18 jaar) ging Jon Gardella naar Italië om te studeren aan de Academia di Belli Arti in Rome onder de professoren Venanzo Crocetti en Pericle Fazzini. De zomer voor de start van het studiejaar werkte hij in Florence, gesponsord door het Uffizi Museum, aan de restauratie in kerken, die beschadigd waren door de overstromingen van de rivier de Arno.
De schoonheid van de Renaissance meesters en de stad Florence heeft een grote invloed gehad op zijn carrière als beeldhouwer.

In 1968 vervolgde hij zijn studie aan de Rijksacademie in Amsterdam onder de professoren Paul Gregoire, Piet Esser en Vaarzon Morel. Hij voltooide zijn studie in 1972. Zijn generatie Rijksacademie studenten zijn nu bekend als “De groep van figuratieve abstractie”.
Stacks Image 70
Jon’s intense studiereizen naar Frankrijk, Italië, Griekenland, het tekenen in museums en op zeer oude sites hebben Jon Gardella inzicht gegeven in de geschiedenis van de kunst. De oude Griekse beeldhouwers zoals Phidias, Sophocles, Polykleitos en de Franse periode van Rodin en andere beeldhouwers uit die periode hebben een grote invloed gehad op de ontwikkeling in zijn werk. Het bestuderen van de Renaissance in Italië, bracht hem tot het bestuderen van de Etruskische cultuur. Het maken van vele reizen naar Etruskische plekken; tombes en kleine afgelegen museums heeft een magische Etruskische licht gebracht in Gardella’s inspiratie.

Toen Jon Gardella in 1986 werd gevraagd door de opera directeur Sarah Caldwell van de Opera Company of Boston om de decors te ontwerpen voor de opera ‘Medea’, kon Jon zijn kennis van het ‘oude Griekenland’ omzetten in prachtige decorstukken; meer dan 20 monumentale beelden en reliëfs ( 24 meter lang) en architectonische structuren. Ter voorbereiding reisde Jon met Sarah Caldwell naar Parijs, Berlijn, Griekenland en laten naar Israël, waar de sets onder zijn begeleiding werden gebouwd.
Stacks Image 33
In Jon Gardella’s atelier is een grote collectie bronzen beelden, kleurrijke tekeningen en grafisch werk te zien; vol van beweging en emotie. In Gardella’s werk zit een diepgaande compassie voor de natuur en alle levensvormen. Het werk bevat vloeiende lijnen, de arabesk, de gulden snede en de vloeiende overgang van de ene vorm naar de andere vorm.

Hij werkt regelmatig in opdracht voor gemeentes en overheidsinstellingen. Zijn monumentale bronzen beelden zijn door geheel Nederland te bezichtigen; openbare plekken, overheidsgebouwen en ook bedrijfsgebouwen. Werken van Gardella zijn in de collectie van o.a: Gasunie, RUG universiteit Groningen, Philips Nat. Lab. Eindhoven, Museum Wierdenland, Jumping Amsterdam,Politiekorps Groningen, ABN-AMRO, Maan, Menzis, Heineken, Straumann.
Stacks Image 89

Gardella geflankeerd door de heren Minken en Heineken

In 1997 bracht de toenmalige koningin Beatrix een bezoek aan Gardella’s atelier.
Stacks Image 93

Koningin Beatrix op bezoek in atelier

Stacks Image 87

Gardella en Prins Bernhard

Door de NPS is een documentaire film gemaakt voor de T.V. over het werk en leven van Gardella getiteld "Vaart in de Beelden".
Stacks Image 35